Eerste stap – Hoe begin ik?

U werkt voor de eerste keer met PTV Map&Guide internet?

Dan willen wij u kort laten zien wat onze transportrouteplanner kan en hoe u het programma snel en effectief kunt gebruiken.

Toepassingen

In PTV Map&Guide internet staan verschillende toepassingen ter beschikking. U opent een toepassing in de titelbalk via .

.

• Routeplanning

Hier kunt u uw routes plannen en kosten en prijzen berekenen.

• Verzonden routes

De routes die u naar de PTV Driver App van de chauffeur hebt verzonden, worden hier weergegeven.

• tender+

Hier kunt u automatisch routes uit een Microsoft® Excel®- bestand berekenen.

• Voertuigbeheer

Hier kunt u de voertuigen van uw wagenpark beheren.

• Apparaatbeheer

Als uw chauffeurs de PTV Navigator gebruiken, kunt u hier de bijbehorende eindapparaten aanmaken waarnaar u routes kunt overdragen.

• Omtrekken

Hier kunt u omtrekken tekenen rond adressen om bijvoorbeeld tariefzones te visualiseren.

• Gegevensmanager

Hier kunt u bijvoorbeeld uw klantgegevens beheren.

Voertuigen aanmaken en kosten toewijzen

Voordat u een route plant, moet u uw eigen voertuigen aanmaken en de bij u bekende kosten toewijzen. In het programma staan reeds enkele voertuigen tot uw beschikking, bijvoorbeeld een vrachtwagen van 40 ton of een koerier. U kunt deze voertuigen als basis voor uw eigen voertuigen kopiëren en de gegevens aanpassen.

Hiertoe staat een eigen toepassing Voertuigbeheer tot uw beschikking.

Gedetailleerde informatie vindt u in het artikel Voertuigen beheren en kosten toewijzen.

Route plannen

Als u uw voertuigen aangemaakt en de relevante kosten toegewezen hebt, kunt u de eerste route plannen. U kunt routes plannen in de toepassing Routeplanning.

We hebben een voorbeeldbestand voorbereid zodat u direct aan de slag kunt gaan. Het bestand bevat de routepunten van een rondrit voor een leveringsrit rond Boekarest.

Als u direct wilt beginnen, slaat u het volgende bestand op uw computer op en sleept u het bestand naar de routepuntlijst.

Voorbeeldbestand rondrit: RoundTour.csv

Zodra u de routepunten geïmporteerd hebt, kunt u de verschillende functies van PTV Map&Guide internet testen.

U kunt bijvoorbeeld:

• De route met de vooraf bepaalde volgorde berekenen

• De volgorde van de routepunten optimaliseren en de route berekenen

Opmerking: Houd hierbij rekening met de verschillende resultaten voor de duur en het traject.

• De instellingen voor de routeplanning wijzigen (zie Instellingen voor de routeplanning maken).

• Overige routepunten aanmaken (zie Routepunten van de route invoeren).

• Opdrachten aanmaken (zie Opdrachten aanmaken).

Opmerking: Een opdracht bestaat uit een laad- en een losroutepunt. Bij het optimaliseren van de route wordt deze volgorde aangehouden.

• Openingstijden en verblijfstijden van routepunten aanpassen (zie Tijden invoeren ).

• Tolscenario's gebruiken (zie Hoe gebruik ik een tolscenario?).

Gedetailleerde informatie over alle functies die het plannen van uw transporten vergemakkelijken, vindt u via de optie Route plannen in de navigator.

De berekeningsweergave – Prijzen zoeken en dekkingsbijdragen berekenen

De berekeningsweergave geeft u een snel overzicht van de kosten en opbrengsten van een rit en laat u zien hoe rendabel een rit is.

Opmerking: Om de kosten te berekenen en aan de afzonderlijke opdrachten toe te wijzen, moet een kostenprofiel aan de route worden toegewezen (zie Kostenprofiel aanmaken ). Als u bij de berekening van de kosten ook rekening wilt houden met de personeelskosten en het minimumloon dat in sommige landen voor transporten vereist is, moet een salarisprofiel aan de route worden toegewezen (zie Salarisprofiel aanmaken).

Meer informatie vindt u in het artikel De berekeningsweergave.

Werken met de gegevensmanager

In de gegevensmanager kunt u eigen adressen, bijvoorbeeld van klanten of leveranciers, als gegevensverzameling in het programma opnemen. De adressen worden op de kaart weergegeven en kunnen voor het plannen van een route worden gebruikt (zie Gegevensmanager).

In tender+ automatisch routes berekenen

In de toepassing tender+ kunt u automatisch A-B-routes uit een Excel®-bestand berekenen en de resultaten voor uw calculatie gebruiken (zie Automatische berekening van kosten en afstanden in de toepassing tender+).