Bestand uploaden en adressen geocoderen

Voordat u de berekening van de routes in PTV Map&Guide internet kunt starten, moeten de adressen uit het Excel®-bestand eerst worden geüpload en gegeocodeerd.

• Klik in de toepassing tender+ in de functiebalk > bereik Gegevens op Upload.

• Selecteer het Excel®-bestand met de voorbereide routes.

De gegevens worden geïmporteerd.

Tijdens het importeren identificeert PTV Map&Guide internet alle identieke adressen die in het Excel®-bestand voorkomen.

Voorbeeld: In het Excel®-bestand is het vertrekpunt altijd het depot München. Dat adres wordt slechts één keer geïmporteerd en na de geocodering voor alle planningen gebruikt.

Na het importeren kunt u de adressen automatisch of indien nodig manueel geocoderen.

Automatische geocodering

Bij het automatisch geocoderen wordt aan de geïmporteerde adressen een positie op de kaart toegewezen. Afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsgegevens kunt u kiezen op basis van welke criteria de toewijzing moet gebeuren.

• Klik in de functiebalk in het bereik Geocodering op  Automatisch.

Het venster Gegevens automatisch na-geocoderen wordt geopend.

• Selecteer via de uitklaplijst de gewenste records voor de geocodering.

• Selecteer of de adressen op Straat-/huisnummerniveau, op Postcodeniveau of op Plaatsniveau moeten worden gegeocodeerd.

• Klik op Volgende.

De gegevens worden gegeocodeerd. Na afsluiting van de geocodering krijgt u een statistiek te zien.

Tip: Als u het venster sluit, loopt de geocodering op de achtergrond verder. De status van de geocodering kunt u volgen op het tabblad Adressen in de kolom Info.

In de adressenlijst wordt in de kolom Info door verschillend gekleurde symbolen weergegeven of er bij de geocodering een afwijking was tussen de plaatsgegevens van het geïmporteerde adres en het gevonden adres op de kaart. Handmatig verplaatste adressen worden eveneens gekenmerkt.

Als het symbool in de kolom Info ontbreekt, kan het adres niet worden gegeocodeerd.

Symbool Beschrijving
De geïmporteerde adresgegevens stemmen overeen met het gekoppelde adres op de kaart.
De geïmporteerde adressen krijgen handmatig via de kaart een na-geocodering.
Kleine afwijkingen tussen geïmporteerde adresgegevens en gekoppelde adressen op de kaart. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als het geïmporteerde adres een huisnummer heeft dat echter niet werd aangetroffen in de plaatsendatabank van PTV Map&Guide internet. De gegevensrecord krijgt dan een geocodering op het midden van de straat.
De geïmporteerde gegevensrecord is via de aangegeven coördinaten gekoppeld aan een positie op de kaart.
Grote afwijkingen tussen geïmporteerde adresgegevens en het toegewezen adres in de kaart.

Als er ondanks de automatisch geocodering nog adressen zijn waaraan geen plaats kon worden toegewezen, kunt u deze adressen handmatig na-geocoderen.

Handmatige na-geocodering

Bij handmatige na-geocodering wijst u een passende plaats uit de plaatsdatabase toe aan het geïmporteerde adres.

• Selecteer de records die u wilt na-geocoderen.

Tip: Niet-gegeocodeerde adressen kunt u het snelst selecteren via de uitklaplijst .

• Klik in de functiebalk in de rubriek Geocodering op Handmatig.

De handmatige geocodering start en in het onderste onderdeel wordt het venster Handmatige na-geocodering weergegeven.

• Selecteer in de lijst met plaatsvoorstellen het gewenste adres.

Tip: Voor een nauwkeurige positionering kunt u het adres op de kaart verschuiven.

• Bevestig met Overnemen en verder.

Als alle routepunten gegeocodeerd zijn, kunt u de berekeningsparameters vastleggen (zie Instellingen voor de tender+-berekening maken).