Routingprofiel aanmaken

In het routingprofiel legt u eigenschappen vast die voor het berekenen van de route belangrijk zijn. Een kostenprofiel kunt u aan meerdere voertuigen van uw wagenpark toewijzen.

Achtergrondinformatie over het routingprofiel vindt u in het artikel Wat is een routingprofiel?.

• Klik in de titelbalk op

• Selecteer in het contextmenu de optie  Voertuigbeheer.

Het voertuigbeheer wordt geopend in een nieuw tabblad.

• Klik op het tabblad Routingprofielen.

• Klik in de symboolbalk bovenaan de lijst op Nieuw.

Het venster Routingprofiel aanmaken wordt geopend.

Het is daarnaast mogelijk een bestaand routingprofiel te kopiëren en dit naar eigen inzicht aan te passen.

Opmerking: Het is niet raadzaam om instellingen van het routingprofiel te wijzigen. De van tevoren ingestelde waarden zijn het resultaat van een jarenlange optimalisering en leveren in de regel zeer goede resultaten bij de routeplanning.

Tabblad Algemeen

• Maak de gewenste instellingen.

Bereik en element Beschrijving

Invoerveld Naam

Voer een duidelijke naam in voor het routingprofiel

Onderdeel Optimalisatie

Optie Individuele optimalisatie

Met de schuifregelaar stelt u in of u de kortste route of de snelste route prefereert

Het kortste traject brengt u op een zo kort mogelijke route naar uw bestemming. Het snelste traject accepteert ook omwegen, bijvoorbeeld via ringwegen, als hierdoor tijd wordt bespaard. Er worden echter vaak meer kilometers gereden.

Optie Economische route

De economische route wordt met behulp van de in het kostenprofiel ingevoerde gegevens (kosten per uur en kosten per kilometer) berekend. Als de kosten per kilometer erg hoog zijn, dan wordt eerder een kort traject geselecteerd. Als de kosten per uur erg hoog zijn, dan wordt een snel traject geprefereerd.

Opmerking: Als u aan een voertuig een routingprofiel toewijst met de optimalisatie "Economische route", dan moet u ook een kostenprofiel aan het voertuig toewijzen, dat de betreffende tijdkosten bevat. Als u geen kostenprofiel toewijst of in het kostenprofiel geen tijdkosten heeft opgeslagen, wordt de optimalisatie altijd volgens de kortste route doorgevoerd.

Bereik Vrachtwagenrestricties

Optie Rekening houden met vrachtwagenrestricties

In de kaart zijn beperkingen voor voertuigen opgeslagen, bijvoorbeeld doorrijhoogtes of de belastbaarheid van bruggen.

Als de optie aangevinkt is, wordt de optimale route aan de hand van de volgende gegevens berekend:

• technische gegevens van het voertuig (hoogte, breedte, gewicht, lengte, asbelasting)
    • Op de kaart toegepaste beperkingen zoals trajectafsluitingen, restricties met betrekking tot gewicht, asbelasting, doorrijhoogte en -breedte, voertuiglengte en doorrijverboden

Meer informatie over voertuigbeperkingen vindt u in het artikel De planning van vrachtwagens en gevaarlijke stoffen .

Privé Als de optie is aangevinkt, is het routingprofiel alleen zichtbaar voor degene die het heeft aangemaakt.
     Voor alle gebruikers in uw onderneming zichtbaar, alleen degene die het profiel heeft aangemaakt kan het wijzigen

Als de optie is aangevinkt, is het routingprofiel voor alle medewerkers in het bedrijf zichtbaar, maar kan het alleen worden gewijzigd door degene die het heeft aangemaakt.

Voor alle gebruikers in uw onderneming zichtbaar, iedereen kan het profiel wijzigen Als de optie is aangevinkt, is het routingprofiel voor alle medewerkers in het bedrijf zichtbaar en kan iedereen de gegevens wijzigen.

Tabblad Snelheid

• Maak de gewenste instellingen.

Element Beschrijving

Optie Standaardwaarden

Vink de optie aan als u de opgeslagen snelheden uit één van de referentieroutingprofielen wilt overnemen.

Optie Individueel

Vink de optie aan als u voor de trajecttypen eigen waarden wilt invoeren.

Tip: Overschat de gemiddelde snelheid niet. Om een gemiddelde snelheid van 110 km/h te behalen, moet iedere minuut 70 km/h met een minuut 150 km/h worden goedgemaakt!

Tabblad trajecttypen

Opmerking: Afhankelijk van of u specifieke trajecttypen kiest of vermijdt, verandert de geplande route.
Wij raden u af meerdere trajecttypen op de externe waarden Kiezen of Vermijden in te stellen of meerdere trajecttypen te verbieden. Hierdoor kunnen routes ontstaan die niet meer aannemelijk zijn.

• Maak de gewenste instellingen.

Element Beschrijving

Optie Standaard

Vink de optie aan als u de voorgestelde standaardwaarden wilt overnemen.

Optie Individueel

Vink de optie aan als u voor de trajecttypen eigen waarden wilt invoeren.

Leg de snelheid met behulp van de schuifregelaar vast.

Opmerking: Elke aparte instelling van een trajecttype wordt met een waarde aangemerkt. Dat kan handig zijn als u een voorkeurstrajecttype bijvoorbeeld heel nauwkeurig wilt schalen, maar ook als u de instellingen van het routingprofiel aan anderen wilt doorgeven.

Tip: Met  stelt u de weging in de standaardwaarden opnieuw in.